Блаженопочивши епископ жички Хризостом – фото: инфоКВпрес
Блаженопочивши епископ жички Хризостом – фото: инфоКВпрес

Епископ жички Хризостом (Столић) упокојио се на празник Светог Саве Освећеног, 18. децембра 2012. године, у келији свог епископског дома у Краљеву. По сопственој жељи сахрањен је у манастиру Рујан код Ужица. 

Блаженопочивши владика Хризостом рођен је 1939. године у Руми, где је завршио основну и средњу школу и одмах потом отишао у манастир Дечане где се замонашио. Ту га је у чин јерођакона и јеромонаха рукоположио тадашњи епископ рашко-призренски а потоњи патријарх српски Павле (Стојчевић).

Посвећен Свевишњем Господу Богу и хришћанству, Хризостом из Дечана одлази у Америку да помогне и свом српском народу у расејању. У Америци, у руском манастиру Свете Тројице у Джорданвилу, студирао је теологију а, по завршеним студијама, служио као помоћни парох у саборној цркви Светог Васкрсења Христовог, и као парохијски свештеник у цркви Светог великомученика Георгија у Чикагу.

Када је учврстио темеље црквеног живота у својој парохији, Хризостом одлази на Свету Гору, у манастир Хиландар, где га је у чин архимандрита рукоположио цариградски патријарх Димитрије. У Хиландару остаје 19 година.

Маја 1988. Хризостом је изабран за епископа западноамеричког и том епархијом управљао је до 1992. године када је изабран за епископа банатског.

Године 2003. у манастиру Жичи патријарх српски Павле устоличио је Хризостома у трон жичких епископа на коме су столовали и Јефрем (Бојовић), свети Владика Николај (Велимировић), владика Герман (потоњи патријарх), владике Василије (Костић) и Стефан (Боца).