фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Тачно осам година прошло је од 3. новембра 2010. када је земљотрес снаге 5,4 рихтера, какав се не памти у овом крају, у 01.56 задесио уснуло Краљево и околину, а потпуна санација последица тог потреса још није завршена.

После вишегодишњег ишчекивања, минулог лета коначно је започета реализација Пројекта урбане регенерације старог радничког насеља у Доситејевој улици, тешко оштећеног у земљотресу, чија санација према проценама стручњака није била могућа. Овај пројекат, један од најзначајнијих у граду на Ибру у протеклих неколико деценија, подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објекта и на том месту изградњу четири осмоспратнице са укупно 366 станова. Прва зграда са 106 станова гради се између два постојећа објекта, a укупна вредност пројекта процењена је на око 13,5 милиона евра.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Становници овог насеља изграђеног после Другог светског рата и пре земљотреса живели су у тешким, готово нељудским условима. Уз помоћ председника Александра Вучића, Владе Србије, премијерка Ане Брнабић и Министарства грађевине, обезбедили смо средства код Централне европске банке и започели овај капитални пројекат како би укупно 366 породица добило нови кров над главом – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Према његовим речима, власници ће у новим вишеспратницама добити станове исте величине без икакве надокнаде, а они који добију већу квадратуру плаћаће те додатне квадрате на рате дужи низ година и по ценама нижим од тржишних.

А, ни после осам година још није завршена изградња новог објекта Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) који се гради на месту где је због тешких оштећења у земљотресу срушена стара зграда ове угледне здравствене институције. Изградња нове, модрене зграде по свим светским стандардима, започета је крајем 2011. и до сада је завршено нешто више од 60 одсто предвиђених радова који практично стоје већ пуних пет година.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Зграда је конзервирана и на тај начин је заштићена од пропадања. Пројекат се тренутно налази на ревизији у Канцеларији за јавна улагања и по речима директора ове канцеларије Марка Благојевића стављен је на листу приоритета – наглашава др Терзић. – Очекујем да ће по одобрењу ревидираног пројекта бити расписана јавна набавка и да ће ускоро почети завршна фаза изградње нове зграде ове установе од регионалног значаја.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Највећи део санације последица земотреса, истина, у граду на Ибру одрађен је за само 11 месеци. Уз помоћ донатора и државе, уместо потпуно порушених саграђене су 462 нове, углавном монтажне куће, док је поправљено 13.000 породичних кућа. Конструктивно су саниране 32 стамбене зграде и новчано је потпомогнута поправка око 8.500 оштећених станова. Помоћ од око три милијарде динара за изградњу нових домова и санацију оштећених кућа, станова и зграда, у различитим износима и на основу процене штете стручних комисија укупно је добило око 80.000 Краљевчана.


фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Тог 3. новембра 2010. изгледало је као да се мир и спокој више никада неће вратити у ојађени град на Ибру. Рушевина је било на све стране. Уз двоје средовечних Сташића, Наталије и Синише који су заувек остали под зидинама породичне куће у Грдици, под рушевинама је било још 180 теже или лакше повређених Краљевчана.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

За само тридесетак секунди земљотрес је готово разорио градско језгро, понајвише насеља – „Градску колонију“, Сијаће Поље, Јарчујак и Грдицу у којима су страдале целе улице, али и оближња села, посебно Сирчу, Шумарице, Витановац…