РУДНО (архивска фотографија) - фото: инфоКВпрес
РУДНО (архивска фотографија) – фото: инфоКВпрес

У селу Рудно на истоименој висоравни на падинама Голије и Радочела, на надморској висини од 1.100 метара, удаљеног 110 километара од Краљева, за нешто више од 30 сати нападало је између 60 и 70 центиметара снега, али због снажног, олујног ветра сметови на појединим локацијама, по речима мештана, достижу висину од готово два метра.

Управо због високих сметова и олујног ветра, путарима је отежано да се механизацијом пробију до забачених села и засеока на овој висоравни која захвата територију Краљева и Ивањице, па је за укупно око 300 домаћинстава отежана саобраћајна комуникација са главним путевима.

– Како је деловало првог дана, у Рудну је сада благостање. Главни прилазни путеви са краљевачке стране су очишћњени, док проблема има на оним мањим, удаљеним локалним путевима који су остали завејани због снажног ветра – прича Раско Милошевић из Рудна. – Уколико се ветар смири и то ће бити брзо пробијено. Већина домаћинстава са краљевачке стране има струју, али је проблем са сигналом мобилне телефоније. 

Мештани имају и само речи хвале за краљевачке путаре чије су екипе даноноћно ангажоване на рудњанској висоравни.

– Ситуација је под контролом, главни путни правци су проходни, а машине смо упутили ка локалним путевима и засеоцима. Ту је проблем јер оно што очистимо, ветар поново брзо нанесе. Имамо дежурну екипу спремну да реагује ако затреба – каже Мирко Вуковић, директор ЈКП „Путеви“ из Краљева.