фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Другу годину за редом у свечаној сали касарне „Рибница“ одржан је официрски бал у организацији Друге бригаде копнене војске (КоВ) са командом у Краљеву.

Осим припадника Војске Србије из гарнизона Краљево, овој свечаности присуствовали су и заменик команданта КоВ генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник штаба КоВ пуковник Владета Балтић, командант Друге бригаде КоВ пуковник Жељко Кузмановић, представници локалне самоуправе и други бројни гости.

фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Након свечаног отварања, уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ наступила је плесна група „Тамо далеко“ састављена од официра, подофицира и војника Гарнизона Краљево која је песмом и играма оживела дуг старих српских кола и српске музике, а бал је настављен уз Краљево коло, Српски валцер, тадиционални „Моравац“ и друге игре.

Припадници Друге бригаде КоВ су лане, после пуних 76 година, обновили ову лепу традицију и вратили је је у град на Ибру. Заслуга за организовање дворских и официрских балова у Србији, иначе, припада кнезу Михајлу Обреновићу. На тадашњим баловима били су само пажљиво одабрани гости из елите српског друштва, одржавали су се по строго утврђеној процедури и окупљали су министре, саветнике, високе официре са супругама, дворске госпође и стране дипломате. Први официрски бал одржан је још 1852. године у Београду, а након тога балови су се организовали и у другим гарнизонима све до 1941. када је ова традиција прекинута. Носиоци организације официрских балова у Краљеву били су тадашњи 1. хаубички пук и 2. коњички пук „Цар Душан“, а до прошле године последњи официрски бал у граду на Ибру одржан је 1941. године.