фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Трећу годину за редом у свечаној сали касарне „Рибница“ одржан је официрски бал у организацији Друге бригаде копнене војске (КоВ) са командом у Краљеву.

Осим припадника Војске Србије из гарнизона Краљево, овој свечаности присуствовали су и заменик команданта Копнене Војске генерал Владета Балтић, командант Друге бригаде КоВ бригадни генерал Жељко Кузмановић, представници Полиције, Жандармерије, локалне самоуправе и други бројни гости.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Након свечаног отварања, наступила је плесна група „Тамо далеко“ састављена од официра, подофицира и војника Гарнизона Краљево која је песмом и играма оживела дуг старих српских кола и српске музике, а бал је настављен уз Коло краљице Наталије, Дорћолку, Тамо далеко, Ужичко коло, и друге игре.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Припадници Друге бригаде КоВ су после пуних 76 година, обновили ову лепу традицију и вратили је је у град на Ибру. Заслуга за организовање дворских и официрских балова у Србији, иначе, припада кнезу Михајлу Обреновићу. На тадашњим баловима били су само пажљиво одабрани гости из елите српског друштва, одржавали су се по строго утврђеној процедури и окупљали су министре, саветнике, високе официре са супругама, дворске госпође и стране дипломате. Први официрски бал одржан је још 1852. године у Београду, а након тога балови су се организовали и у другим гарнизонима све до 1941. када је ова традиција прекинута. Носиоци организације официрских балова у Краљеву били су тадашњи 1. хаубички пук и 2. коњички пук „Цар Душан“.