сушење#веша#инфоквпресс

За сушење веша на терасама у централној градској зони предвиђена казна од 3.000 динара

Краљевчани који су до сада сушили веш на својим терасама или импровизованим сушилицама које се налазе изнад тротоара, улица, тргова или јавних површина у централној градској зони, мораће да пронађу неку другу „локацију“ за сушење, јер им у супротном прети казна од – 3.000 динара!

Ову одлуку градских челника, како сазнајемо, спроводиће комунални инспектори, али ће најпре у првом периоду упозоравати грађане да сушењем веша на балконима који сваки пролазник може да види, праве комунални прекршај!?

– Сматрамо да није ни пристојно, ни цивилизовано да личне ствари и веш практично буду изложени на терасама, лођама и прозорима – образлаже Милан Милошевић, члан Градског већа задужен за стамбено-комуналне делатности и урбанизам. – Наравно, имаћемо разумевања за све суграђане који због разних, оправданих околности не буду могли да испоштују одлуку.

Нови комунални прописи узбуркали су духове у граду на Ибру и изазвали бројне, углавном негативне коментаре на друштвеним мрежама нарочито оних који немају алтернативу, јер у већини стамбених зграда не постоје функционалне вешернице, а само мали број Краљевчана у општој беспарици може својој породици да приушти машину за сушење веша.

– Чињеница је да у центру града окочени веш на тераси делује ружно, али већина суграђана нема друго решење. Можда је требало да се ова одлука односи само на импровизоване сушилице изнад тротоара и улица јер је иритирајуће када вода са веша капље на пролазнике. Станујем недалеко од центра и деценијама сушим веш на тераси, а шта ћу сада, нисам сигуран – каже Вељко Мијатовић.

Дилема међу Краљевчанима је много, а решења, како ствари сада стоје, мало. Коментаришући нове прописе, многи истичу да је сушење веша на жицама изнад улица на неки начин чак и део традиције и националног „фолклора“ у неким земљама ЕУ, као и да је овдашња локална самоуправа очигледно побркала лончиће у решавању бројних комуналних проблема у граду.

– Потрајало би када бих набрајала све комуналне неправилности, али градски челници су кренули са дна листе приоритета, вероватно да би попунили буџет – наглашава Александра Симовић. – Вешерницу и сушилицу немам, а не долази у обзир да веш сушим у кући, јер то није ни здраво, ни хигијенски. А, тераса је моја и за њу, као дела стана, уредно плаћам порез.


ОДЛУКОМ о комуналном уређењу, санкционисаће се и цурење воде из клима уређаја на улицу, јавну површину или фасаду објекта.

– То је и разумљиво, јер ко има климу мора да црево за отицање воде спроведе у олук или да одвод реши на неки други начин. Мене много иритира када шетам центром града и на сваком кораку избегавам воду која цури из клима – каже Славиша Јовић.