фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У организацији локалне самоуправе, Удружења грађана „Гочки круг“, Туристичке организације Врњачке Бање, и уз подршку овдашњег Спортског и Авантуристичког центра, на Гочу повише Врњачке Бање одржана је прва манифестација „Дани шумског велнеса“.

Промоцију стазе за шетњу и трчање у дужини од 2,1 километара увеличали су познати атлетичари, маратонци, наша Оливера Јевтић и Стенли Кипрут из Кеније, уз учешће више од 100 врњачких основаца и средњошколаца, љубитеља природе, здравих стилова живота и рекреације. За њих је орагнизована шетња која је укључила „купање” у шумком ваздуху, а за заинтересоване и брање и дегустација јестивих самониклих биљака и шумских плодова.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– У бројним истраживањима вршеним широм света, а највише у Јапану, у вези здравствених ефеката „купања“ у шумском ваздуху, наводи се да оно утиче значајно на смањење крвног притиска, срчани ритам, нивое кортизона и активности симпатичког нервног система, па је наша жеља да промовишемо Гоч као место здравља – каже један од иницијатора манифестације Родољуб Џамић из УГ „Гочки круг“. – Због свих карактеристика, Гоч се препоручује анемичним особама, онима који имају слаб имунитет, свима који су изложени свакодневном стресу и којима је потребан одмор, мир и природа. Ова планина је прави мали рај на земљи који ће свакога препородити.

Овдашњи туристички посленици истичу да се Гоч налази на свега 11 километара од центра Врњачке Бање, и да са својих 1.000 метара надморске висине пружа идеалне услове за опоравак свих оних који имају проблема са болестима модерног доба, тако да све већи број гостију открива благодети ове планине.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Шуме Гоча су наше море, и то море где се можете купати у чистом шумском ваздуху. Тамо немамо хотеле са пет звездица, ни модерне аутопутеве, немамо ни развијену индустрију, али имамо бар једну компаративну предност – природне лепоте и шуме са пет звездица – поручује Иван Трифуновић, директор врњачке Туристичке организације.


– Кључ мог успеха и дуге каријере је управо дружење са природом, нарочитио на надморским висинама попут ове на Гочу. Овде су идеални услови за припреме спортиста, али и за све оне који желе да дишу пуним плућима и уживају у чистом, планинском ваздуху и нетакнутој природи – рекла је овом приликом Оливера Јевтић коју, како каже, ускоро очекује „борба“ за испуњење норме за предстојеће Олимпијске игре.