пасуљијада#2017#инфоквпресс

Традиционална, 27. по реду, кулинарска манифестација и најстарије српско такмичење мајстора кухиње у припремању чорбастог пасуља “Сребрни казан”, у народу познатија као “Пасуљијада”, одржана јe на Ибарском кеју, окупивши више од 200 такмичара сврстаних у педесетак екипа из готово свих крајева Србије, као и из иностранства.

У организацији Туристичке организације, ово јединствено кулинарско такмичење пратили су бројни радозналци, гурмани и „дегустатори“. Неколико хиљада људи, што у месту, што у пролазу, дефиловало је кејом, од казана до казана, од трпезе до трпезе, а мирис пасуља, сувих ребараца и сланинице ширио се целим градом и долином Ибра. Осим пасуља, на такмичарским штандовима било је и свакојаких ђаконија из националног јеловника, љуте „мученице“ и освежавајућих пића, па је кеј подсећао на велику кухињу са рестораном под отвореним небом.

пасуљијада#2017#инфоквпресс

– Колико има кувара, толико има и рецепата! А најбољи је пасуљ са сувим ребарцима и димљеном сланином. Ма, то је прсте да полижеш – поручује кувар Драган Милутиновић из Мршинаца.

У оквиру “Пасуљијаде”, зачињеном богатим културно-забавним програмом и наступом фолклораца из Краљева и околине, одржано је и пето по реду такмичење у припремању рибље чорбе под називом “Рибљи котлић”, а завеса на ову кулинарску манифестацију биће спуштена сутра такмичењем у спремању ајвара – „Изађи ми на теглу“.