фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Од 15. маја када је покретни дигитални мамограф стациониран пред зградом краљевачке Поликлинике, за скрининг кампању под покровитељством Министарства здравља у сарадњи са Клиничким центром Ниш, а на иницијативу овдашњег Дома здравља, пријавило се чак 4.760 жена из Краљева, као и са подручја Рашке, Врњачке Бање, Чачка и Крагујевца.

Ови превентивни, бесплатни прегледи првенствено су намењени женама старости од 50 до 69 година које су скрининг могле да закажу и без упута, чак и са неовереном здравствемом књижицом или само уз личну карту, док је за остале, млађе или старије припаднице нежнијег пола био неопходан упут онколога или хирурга.

– Краљевчанке су препознале значај превентивних прегледа, будући да је број оболелих од карцинома у порасту, па је интересовање заиста огромно. Акција траје до 1. октобра и буквално су сви термини попуњени, тако да заказивање више није могуће. Дневно се прегледа 40 жена, а радило се и суботом. Ангажовани су рендген техничари Клиничког центра у Нишу, а снимци се након прегледа упућују лекарима радиолозима у тај клинички центар – каже др Мирјана Крчевинац, директорка краљевачког Дома здравља.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Према њеним речима, сви резултати достављају се пацијенткињама на кућне адресе, и то најкасније 15 дана од дана прегледа. А, у случају позитивних налаза, пацијенткиње се одмах упућују на даље лечење.

– Према подацима Клиничког центра у Нишу, до сада је обављен преглед 3.300 жена, а комплетно је очитано око 2.700 налаза.  Договор са руководством КС Ниш је да када акција буде у потпуности завршена, наша установа добије комплетан списак жена којима је урађено снимање са извештајем и свим налазима – додаје др Крчевинац. – У овом моменту, према још незваничним информацијама онколошког диспанзера Опште болнице „Студеница“ у Краљеву, у групи која је до сада снимљена постоји око пет одсто позитивних налаза.– Ова кампања је заиста пун погодак свих оних који су у њу укључени. Све је на високо професионалном нивоу – каже једна Краљевчанка која ја заказала преглед дигиталним мамографом. – О значају превентивног прегледа и евентуалног раног откривања карцинома не треба трошити речи. Апелујем на све жене да, уколико су у могућности, обавезно обаве ову врсту прегледа.