deca#internet#zabava#opasnost

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (8)

Разговор са врњачким основцима, ученицима ОШ „Попински борци“ и ОШ „Бранко Радичевић“ у Вранешима и Подунавцима,  уверио нас је да се доња старосна граница код деце која користе друштвене мреже из године у годину помера на ниже. И док је до пре само две године највећи број основаца свој први профил на „Фејсбуку“, „Инстаграму“ или „Твитеру“ отворио у шестом или седмоm разреду, сада већ више од 80 одсто ученика петог разреда користи друштвене мреже, а проценат малишана са отвореним профилом у нижим разредима са 50, порастао је на 60 одсто.

– Негде сам прочитала податак да у Србији  више од три милиона људи свакодневно користи интернет, а да више од 60 одсто младих, узраста од осам до 17 година, поседује мобилни уређај са лаким приступом интернету. Пошто све то морамо да прихватимо као чињеницу, свио заједно смо у обавези да младима, у овом конкретном случају, нашим ђацима, презентујемо и све предности и мане такозваног виртуелног света и таквог начина комуникације – каже Александра Ђировић, професор француског језика у ОШ „Бранко Радичевић“ у Подунавцима.

deca#internet#zabava#opasnost

Иако наставним планом и програмом није предвиђена обрада ових тема, наставници и професори се труде да бар повремено своје ђаке упозоре на потенцијалне опасности и нежељене последице које могу да настану приликом коришћења друштвених мрежа.

– Ако већ знамо да само мали проценат деце интернет користи за учење или било који облик едукације, онда морамо да их усмеримо да друштвене мреже правилно користе не угрожавајући ни своју ни туђу приватност – додаје професорка Ћировић. – Одговорност је на целом друштву, свима нама, и родитељима и наставницима, јер ако смањимо ризик и узрок, мање ћемо се бавити последицама.

Стручњаци упозоравају да такозвано затварање младих у свет дигиталне и виртуелне комуникације свакако утиче и на смањење језичке културе и писмености.

– У одељењу у којем сам разредни старешина од 30 ђака само двоје нема отворен профил на некој друштвеној мрежи. Стасавају генерације које се одлично сналазе у том ИТ свету, али имају све сиромашнији језички капацитет и смањену логику закључивања –  наглашава Далиборка Бажалац, професор српског језика и књижевности. – Трудим се да мојим ђацима објасним да је у реду ако обазриво користе друштвене мреже водећи рачуна о заштити личних података и приватности, али да никако не смеју да запоставе физичке активности, бављење спортом, одласке у позориште, биоскоп, читање књига, стрипова, све оно што позитивно утиче на њихов развој, ментално, социјално и духовно здравље.

grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања