KRALJEVO - ,,SOS Decje selo,, u naselju Beranovac

ЈОШ ЈЕДНА ВРЕДНА ДОНАЦИЈА СОС ДЕЧЈЕМ СЕЛУ У КРАЉЕВУ

Да има огромно срце, веће него Канада чији је држављанин, добротвор српског порекла Миломир Главчић, родом из села Ковача код Јошаничке Бање подно Копаоника, доказао је небројано пута несебично помажући свој родни крај, комшије, пријатеље и родбину.

Само за изградњу новог моста преко Ибра Главчић је Краљевчанима поклонио око милион евра, потом нешто више од пола милиона евра краљевачкој Општој болници за куповину магнетне резонанце, новчано је помогао и Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“, а ових дана је СОС Дечјем селу у насељу Берановац донирао 370.000 динара, односно – 3.000 евра!

– Као велики добротвор и хуманиста господин Главчић је и раније несебично помогао наш рад. Нама је свака донација драгоцена јер се финансирамо делом од матичне организације, 35 одсто од државе, а остатак од донатора – каже Борка Лукић, директорка СОС Дечјег села у Краљеву.

Ово хумано насеље 2004. године основала је аустријска хуманитарна организација „СОС киндердорф интернационал“. На два и по хектара саграђено је и потпуно опремљено 14 „породичних“ кућа од по 140 квадрата у којима, у исто толико хранитељских породица под старатељством „сос мама и тета“ тренутно живи 68 деце, старости од две до 17 година, док у „Заједници младих“ тренутно живи девет девојчица и два дечака о којима се старају едукатори.

– Циљ је да малишани расту у окружењу што сличнијем биолошкој породици, да им пружимо подршку како би израсли у здраве, срећне и одговорне људе, способне за самосталан живот – наглашава директорка Лукић.