Др Радован Чеканац - фото: инфоКВпрес
Др Радован Чеканац – фото: инфоКВпрес

Пуних 26 дана на територији Краљева није забележен ниједан нови случај инфекције ковидом-19, али се онда, од 17. јуна ситуација драстично променила. За само 14 дана регистровано је чак 60 новооболелих пацијената, што је за осам више него током марта, априла и маја, па се у овдашњем Кризном штабу размишља о поооштравању постојећих и увођењу нових епидемиолошких мера.

– Оно што смо утврдили, главни разлози поновног разбуктавања епидемије су без дилеме та масовна окупљања, масовна славља, прославе матура, интензиван међуградски саобраћај и одласци у жаришта где је вирус доминантно изражен. Истовремено, кренули су и факултети, огроман број краљевачких студената школује се у Београду и Крагујевцу који су рано постали жаришта – каже познати епидемиолог др Радован Чеканац, координатор за здравствена питања краљевачког Кризног штаба.

На територији града у уторак је потврђено 16 нових случајева, а предвиђања стручњака је да ће тај број у наредном периоду свакодневно расти или бити на приближно истом нивоу.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Сигурно ћемо сваког дана имати двоцифрен број новозаражених. Разматрамо увођење нових мера. Биће обавезно ношење маски у свим јавним установама, размотрићемо ограничење рада угоститељских објеката, броја људи у затвореном простору, па чак разматрамо и најрестриктивније мере, односно забрану свих прослава – додаје др Чеканац. – Ефекат тих мера можемо да видимо тек за десетак дана, а њихово одлагање само погоршава ситуацију. Епидемија не може нестати преко ноћи, вирус се показао као непредвидив и не показује особине сезонских, респираторних вируса.


  – Са порастом броја пацијената, попуњава се полако и Инфективно одељење ОБ „Студеница“, јер ту пристижу и оболели из околних места. Спремни су, такође, капацитети на Интерном одељењу,  пацијенти са тешком клиничком сликом шаљу се даље у Крагујевац или по потреби за Београд – нагласио је др Радован Чеканац.