фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Најава премијерке Ане Брнабић да ће Влада Србије за две недеље пронаћи решење за непродати део краљевачког „Магнохрома“ на недавно одржаном јавном надметању, подгрејала је наду у граду на Ибру да ће се после вишедеценијске агоније коначно појавити стратешки партнер који ће оживети производњу у некадашњем европском гиганту ватросталне индустрије.

На јавном надметању средином прошлог месеца, наиме, по цени од 275 милиона динара није успела продаја највеће и најзначајније целине „Магнохрома“ коју уз управну зграду чине и Фабрика ватросталних материјала у Краљеву, рудници „Шумадија“ и „Магнезит“ са погонима експлоатације и сепарације руде ватросталних материјала, као и земљишта на подручју Краљева, Чачка, Чајетине и Горњег Милановца.

– Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић ангажовали су се да се у најкраћем року пронађе најбоље решење за овај део „Магнохрома“. Од велике је важности да у некадашњег индустријског гиганта дође поуздан стратешки партнер који ће оживети производњу и поново упослити велики број наших суграђана – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Градоначелник града на Ибру додаје да не треба очекивати да ће „Магнохром“ као некада запошљавати око 5.000 људи, али да је реално да ће функционисати на здравим економским основама.

– Град је у сарадњи са Министарством привреде у реконструкцију саобраћајне инфраструктуре код „Магнохрома“ уложио 110 милиона динара што је добар сигнал за потенцијалне инвеститоре да им се исплати да производњу покрену у Краљеву – нагласио је Терзић.