KRALJEVO - OBUKA ZA SAMOPREGLED Predavanje maturantkinjama Medicinske skole, 27.04.2017. FOTO OB ,,Studenica,,

АКЦИЈА ДРУШТВА ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА „КРАЉИЦА ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА“ И КРАЉЕВАЧКЕ БОЛНИЦЕ

У оквиру пројекта „Својом руком до здравља“ који заједнички реализују Друштво за борбу против рака „Краљица Јелена Анжујска“ и Општа болнице „Студеница“, у краљевачкој Медицинској школи организовано је предавање за матуранткиње као прва фазa обуке за самопреглед дојке у циљу превенције од рака.

На основу конкурса из области хуманитарно-здравствених активности овај пројекат суфинансира локална самоуправа, а намењен је матуранткињама чији је узраст од Светске здравствене организације именован за циљну групу стицања навика за самопреглед. Обуку спроводе лекари хирурзи и медицинске сестре из краљевачке опште болнице.

– Потпуно излечење ове болести могуће је само у случају када се открије на време, а у томе највише помажу самопрегледи – нагласио је др Горан Камиџорац, хирург у краљевачкој болници.

Према речима др Маје Башић, председнице Друштва за борбу против рака „Краљица Јелене Анжујска“, подаци Републичког Завода за јавно здравље из 2012. године говоре да је број жена обелелих од рака дојке у Краљеву и Врњачкој Бањи 70 на 100.000, што је изнад републичког просека који износи 56 на 100.000.

– Зато је веома значајно обучити жене за самопреглед дојке, а још важније је да се та обука обавља у школама, у узрасту када младе девојке треба да се упознају са значајем превентивног деловања – истакла је др Башић.


ОВАЈ пројекат практично је наставак прошлогодишње републичке акције „Здравље на длану“ који је био усмерен на обуку жена у месним заједницама Рашког округа – Витановацу, Витковацу, Ушћу, Адранима, Берановацу, Баљевацу и Новом Селу.