ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (2) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

интернет#забава#или#ризик

Статистике показују да више од 90 одсто малишана млађег школског узраста сурфује интернетом и користи друштвене мреже без родитељске контроле.

– Интернет је добродошао само ако се користи на прави начин и то је једна од ствари коју покушавамо да објаснимо деци – каже Слободан Каличанин, самостални педагошки саветник и професор у електро – саобраћајној школи „Никола Тесла“ у Краљеву – Радимо на електронском описмењавању, али осим што учимо децу, трудимо се да и родитељима сугеришемо да постоје многе опасности за малишане ако се интернет користи без контроле. Родитељи морају да буду обазриви. Велики број мама и тата, међутим, уопште не користи рачунаре, нити зна како функционишу социјалне мреже, па им је теже да схвате шта њихова деца раде испред монитора.

интернет#забава#или#ризик

Истраживање о излагању деце ризицима са интернета, које је урађено показало је да је више од половине малишана прихватило позив за пријатељство особе коју не познају. Податке о себи особама које никада нису среле дало је 17 одсто деце, једном или чак пет пута. Трећина ђака остављала је личне податке на профилима, а готово 50 одсто њих је „четовало“ са непознатим саговорницима. Чак 11 одсто њих је барем једном прихватило позив на састанак са непознатом особом.

– Истраживање је у сарадњи са Уницефом организовало Министарство просвете и Одсек за психологију Филозофског факултета, а конкретни подаци не одступају од републичког просека – каже Слободан Каличанин. – У 16 одсто случајева деца су била жртве дигиталног насиља, где су њихови подаци били коришћени без пристанка, а 40 одсто њих су посећивали сајтове за које знају да би им родитељи бранили.

Две трећине родитеља изјаснило се да жели да преко школе сазна више о дигиталном насиљу. Школарци се „постављају“ као да је интернет њихов фах, поље где су они магови, и да ту више ништа не могу да науче. По речима наше саговорнице, школа је тренутно једино сигурно место које мора да се бори са дигиталним насиљем.

интернет#забава#или#ризик

– Преостала је само школа као место где се још нешто може променити, јер друштво и систем се тешко мењају – каже Каличанин. – У моменту када се опасни садржаји, са потпуно погрешним вредностима за нашу децу, сензације, ријалитији, емитују са малих екрана, институција која мора да поправља, да враћа праве вредности у први план, јесте школа.

Светска организација психолога и педагога сматра да дете не би требало да улази у свет друштвених мрежа пре навршене дванаесте године.

Савети стручњака родитељима да би заштитили децу од опасности са интернета су да пре свега граде однос поверења са децом.

интернет#забава#или#ризик

– Родитељи би требало да науче децу да не одговарају на сумњиве поруке, да провере умеју ли деца да блокирају пријем порука од одређеног пошиљаоца, да буду у контакту с људима из околине свог детета – истиче Каличанин. – Важно је и да стварају безбедне профиле, којима могу заштитити своју приватност, да штите своју шифру, да реагују само на поруке особа које познају из стварног живота, ван интернета, и само тим особама да се и обраћају.

Уколико деца хоће да објаве на интернету своју или слику породице, требало би да се о томе посаветују са родитељима. Број телефона, адресу, школу, спортски клуб не треба да уписују у разне упитнике на сајтовима нити да их дају непознатим људима.

grb#opstine#vrnjacka#banja
       Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања