фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

После осам година верници римокатоличке вероисповести из Краљева и околине коначно ће моћи безбедно да присуствују службама у католичкој цркви Светог Михаела у центру града, тешко оштећеној у земљотресу који је 2010. задесио краљевачки крај.

Захваљујући на првом месту верској заједници католичке цркве и надбискупији Штутгарт Ротенбург, ових дана завршена је комплетна реконструкција ентеријера овог храма, истовремено је и статички учвршћен звоник, а постављени су и нови прозори који са више светлости обасјавају кор и олтар.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

У присуству верника и бројних гостију међу којима су били представници амбасаде Хрватске, краљевачке локалне самоуправе, Епархије жичке, као и делегација ватрогасаца из Марибора која ових дана борави у Краљеву, прву мису у потпуно обновљеној црквеној дворани јуче је служио Станислав Хочевар, београдски надбискуп.

Надбискуп Станислав Хочевар - фото: инфоКВпресс
Надбискуп Станислав Хочевар – фото: инфоКВпресс

– Срећан сам што ову дворану поново обасјава љубав Божија и што се у њој поново јасно и гласно чује Божија реч. Дугачак је списак оних који су помогли обнову и њихова имена су вечно записана у нашим срцима и у књизи живота – рекао је надбискуп Хочевар обраћајући се присутнима. – Посебну захвалност упућујем нашој православној браћи и сестрама на огромној солидарности. Овде, у средишту Србије, недалеко од значајног манастира Жиче, надам се да ћемо сви заједно новом циркулацијом Божије љубави омогућити веће јединство, разумевање, повезаност и солидарност.

Католичка црква Светог Михаела у Краљеву отворена је 1933. године. Римокатоличка заједница данас у краљевачком крају броји више од три стотине чланова, а њени верници истичу да је њихова црква мултиконфесионална и отворена за све.