фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Од укупно 24 пријављених, одлуком селектора на овогодишњем 55. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, који се од 15. до 22. маја одржава у Краљевачком позоришту, публика ће бити у прилици да погледа осам квалитетних представа, од којих седам у такмичарском делу програма, а једну у част награђених.

У трци за награде тако ће се наћи – „Сумња“ Краљевачког позоришта, „Бановић Страхиња“ у копродукцији Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници и Шабашког позоришта, „Наши преци, једите са нама“ Пулс театра из Лазаревца у копродукцији са Народним позориштем „Стерија“ из Вршца, „Али град ме је штитио“ Народног позоришта Ужице, „Негри“ Књажевско-српског театра, „Триптих о радницима“ Градског позоришта Чачак и „Анималс“ Крушевачког позоришта, док ће у част награђених бити изведена представа „Претпоследња панда или статика“ Шабачког позоришта.

– Број од 24 пријављених представа за овај Фестивал сматрам озбиљним продукцијским подвигом наших позоришних кућа. Посебно им изражавам захвалност због чињенице да је чак 17 представа рађено по текстовима домаћих драмских аутора и ауторки – рекла је драматург Бранислава Илић, селекторка овогодишњег фестивала, у присуству Миодрага Динуловића, директора Краљевачког позоришта и др Предрага Терзића, градоначелника Краљева који је уједно и председник Организационог одбора.

Под покровитељством Министарства културе и информисања, организатори 55. по реду Фестивала „Јоаким Вујић“ су Заједница професионалних позоришта Србије, Краљевачко позориште и краљевачка локална самоуправа.