фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Пријемом делегације овдашње ромске заједнице код представника локалне самоуправе у Краљеву је на пригодан начин обележен светски Дан Рома.

На територији града тренутно живи више од 3.000 Рома, рачунајући и неколико стотина избеглих са Космета, а од тога више од половине на градској периферији у „ромским насељима 1 и 2“ у којима су тек последњих неколико година, захваљујући локалној самоуправи и међународним хуманитарним организацијама, бар мало побољшани услови живота.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Осим решавања инфраструктурних, стамбених и социјалних проблема у ромским насељима, трудимо се да се што више укључимо у све друштвене токове, а приоритет нам је образовање деце. Тако, данас, наша заједница има више од 300 основаца, 21 средњошколца, седморо студената, као и три дипломирана академска грађанина. Надам се да ћемо у сарадњи са локалном самоуправом и градским институцијама ускоро моћи да се похвалимо и са још већим бројем свршених средњошколаца и дипломираних стручњака – каже Зоран Петровић, шеф краљевачке канцеларије за ромска питања.

Овом приликом, тридесеторо најбољих ђака и студената добило је ваучере у износу од по 1.500 динара за куповину школског прибора.