фото: инфоКВпрес

Низом активности и радионица на пунктовима у центру Краљева, у организацији активиста и волонтера Црвеног крста на пригодан и едукативан начин обележен је Светски дан прве помоћи. Ове године у фокусу обележавања овог значајног датума била су школска деца уз поруку „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“.

Како је истакнуто, због психофизичких карактеристика деца у млађем узрасту се током игре и свакодневних активности могу наћи у ситуацији која угрожава њихово здравље и представња ризик за повреду. У старијем школском узрасту ризици повреда су везани за интензивне спортске активности, излагање ризичним ситуацијма, као и учешће у саобраћају.

фото: инфоКВпрес

– Важно је учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случју незгоде и како да пруже прву помоћ. Битно је и да сви васпитачни, наставници и спортски тренери знају које су најчешће повреде код деце и како да пруже прву помоћ – рекао је овом приликом Љубомир Миладиновић, генерални секртар Црвеног крста Србије. – Свако дете може бити у ситзацији да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису  потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали дечји херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.