20180514_130837

У знак сећања на Флоренс Најнтингејл и њен рад на успостављању основа за настанак и развој сестринства, 12. мај се слави као међународни дан медицинских сестара.

Ова храбра жена, која је својим делима исписала најсветлије странице медицинске неге болесника, рођена је 12. маја 1820. године у Фиренци, по којој је добила име. Порекло из имућне енглеске породице омогућило јој је квалитетно образовање и многа путовања. Говорила је седам језика и са великом љубављу и знањем бринула о болеснима и рањенима. Реформе и мере које је она увела у санитетску службу се и данас спроводе, иако су успостављене пре више од једног века.

Сматрала је да су за добро функционисање сестринства најважнија два услова, добро познавање неге болесника као специфичне медицинске вештине и висока морална зрелост медицинске сестре.

Водећи се овим принципима и на основу утврђених критеријума, Удружење медицинских сестара и техничара Краљева је доделило награде најбољим тимовима и појединцима из Дома здравља и Опште болнице “Студеница“, који су својим радом дали највећи допринос развоју савременог сестринства у протеклој години.

image-0-02-01-9d77b557afc3a42cb38b723d9e5b247fab6e266a14a1b36df106d8ec36108395-V

Из Дома здравља Краљево најбољи је сестрински тим Службе за здравствену заштиту жена, а из Опште болнице “Студеница“ награђена су два тима, тим из Службе за лабораторијску дијагностику и из Одсека за гастроентерологију.

Најбоља медицинска сестра, која је ово признање заслужила својим радом и тако највише допринела развоју краљевачког сестринства, је Јелена Чорбић из Службе за хитну медицинску помоћ. 

Медицинским сестрама и техничарима који су аутори награђених радова на стручним скуповима, такође су уручене захвалнице.