фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз православни парастос који су служили свештеници Жичке епархије, на велики српски празник Видовдан, крај споменика борцима краљевачког краја погинулим у ратовима од 1991. до 1999. на простору бивше Југославије, данас је у Краљеву обележен Дан сећања на браниоце отаџбине.

Овај Дан обележава се сваког 24. марта, на дан када је НАТО започео злочиначку агресију на Србију, али је ове године због ванредног стања услед епидемије корона вирусом одложен и одржан тек сада иако је епидемиолошка ситуација у граду ових дана и даље далеко од идеалне.

Венце крај спомен плоче са 86 имена погинулих Краљевчана у ратовима од 1991. до 1999., од којих чак 77 на Космету, овом приликом положили су чланови породица, пријатељи, представници локалне самоуправе, војске, полиције и борачких удружења.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– И данас када НАТО „интервенцију“  коначно зовемо правим именом, ничим изазваном злочиначком агресијом на Србију, не заборављамо хероје нашег града, не заборављамо њихову жртву. Памтимо их и поносни смо на све што су учинили за своју отаџбину – поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Током 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је, подсећамо, на мети ваздушних напада било чак 54 дана. У укупно 172 напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила, уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На краљевачки крај бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила. Најчешће су бомбардовани војни аеродром у Лађевцима, на који је 24. марта у 19.55 пала и једна од првих крстарећих ракета, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Самаили, Ратини, Мрсаћу, Цветкама…

У целом Рашком округу оштећено је или потпуно срушено око 2.500 кућа, 1.200 станова, 12 школа, седам здравствених станица, два дечја вртића, а тешко је оштећено 20 друмских и железничких мостова, углавном у Ибарској клисури.