фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз пригодну свечаност, сечење славског колача, смотру јединица и изложбу средстава ратне технике, на војном делу аеродрома „Морава“ у Лађевцима, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије обележили су данас Дан рода авијације и крсну Славу – Светог Илију “Громовника“, којег српски ваздухопловци славе као свог заштитника још од 1924. године.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз бројне војне званичнике, свечаности у Лађевцима присуствовали су и представници краљевачке, чачанске, и врњачке локалне самоуправе, полиције и Жандармерије, пензионисани официри, као и бројни гости.

– После вишедеценијске стагнације, изостанка озбиљнијег улагања и опремања савременим ваздухопловима, чини се да за српску авијацију и РВ и ПВО долазе боља времена, па овогодишњи Дан авијације прослављамо са знатно више оптимизма  – рекао је пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, након опремања транспортним хеликоптерима, наша авијација је снажнија и за нове ловачке авиона МиГ-29 који су уведени у оперативну употребу.

– Примили смо први Х-145, а очекујемо нове транспортне Ми-17В5 и борбене хеликоптере Ми-35. У употребу смо увели школске авионе Ласта, а у току је модернизација авиона Орао. Очекује нас и опремање даљинским пилотираним летелицама што је значајан искорак за наше ваздухопловство – нагласио је Васиљевић. – Ове кораке тумачимо као знак поверења у ваздухопловство и постојање јасне свести о његовом значају.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Идеја у увођењу ваздухопловства у наоружање војске Краљевине Србије, иначе, зачета је још 2. августа 1893. године уредбом о формирању целе војске којом је било предвиђено да се по једна ваздухопловна балонска чета налази у саставу сваке дивизије. Две деценије касније, 1912. године група српских официра упућена је на школовање и обуку за пилоте у Француску, а упоредо са обуком извршена је и куповина авиона. Наредбом министра војног Радомира Путника потом је формирана ваздухопловна команда у Нишу чиме је Србија стала раме уз раме са тада малим бројем земаља у свету које су имале војно ваздухопловство.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Поводом Дана авијације, овом приликом мајору Саши Николићу уручен је златни летачки знак, а наградним одсуствима, пригодним књигама и похвалама награђено је још десетак припадника 98. ваздухопловне бригаде за успешно обављање постављених задатака.