дан#ослобођења#краљева

Свечаном академијом и полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима НОВЈ и совјетске Црвене армије, у парку Пљакин шанац, као и низом пригодних манифестација, у Краљеву је данас обележен Дан ослобођења града од фашистичког окупатора и 73. годишњицу слободе.

дан#ослобођења#краљева

Осим делегације локалне самоуправе коју су предводили заменица градоначелника Марица Мијајловић, председник Скупштине града Ненад Марковић и начелник Рашког округа Небојша Симовић, венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и аташе за културу руске амбасаде у Београду, припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења и организација, као и представници политичких партија.

– Борба за ослобођење Краљева била је једна од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату и трајала је чак 45 дана – од 16. октобра до 29. новембра 1944. године када су јединице народноослободилачке војске и Црвене армије коначно прешле Ибар. Наша је обавеза да не заборавимо оне који су унели барјак слободе у наш град – каже др Милан Матијевић из удружења за неговање традиције народноослободилачких ратова.

дан#ослобођења#краљева

Поводом Дана ослобођења, Завичајно друштво „Краљево“ и овдашње Друштво за српски језик и књижевност организовали су свечану доделу награда по традиционалном литерарном конкурсу “14.октобар – Дан сећања”. У конкуренцији 30 пристиглих радова, најбољи рад међу основцима написао је Огњен Павловић, ученик осмог разреда ОШ „Јово Курсула“, а код средњошколаца Јована Маричић, ученица трећег разреда Гимназије.