фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима НОВЈ и совјетске Црвене армије, у парку Пљакин шанац, као и низом пригодних манифестација, Краљевчани су данас обележили Дан ослобођења свога града од фашистичког окупатора и 74. годишњицу слободе.

Осим делегације локалне самоуправе коју су предводили заменик градоначелника Вукман Ракочевић и начелник Рашког округа Небојша Симовић, венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и аташе руске амбасаде у Србији Никита Суходолов, припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења и организација, као и представници политичких партија.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Борба за ослобођење Краљева била је једна од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату и трајала је чак 45 дана – од 16. октобра до 29. новембра 1944. године када су јединице народноослободилачке војске и Црвене армије коначно прешле Ибар и ослободиле опустошени град.  – Наша је обавеза да не заборавимо херојска дела наших руских и српских дедова који су храбро проносили заставу слободе и у Србији, Русији и широм окупиране Европе – рекао је аташе руске амбасаде Суходолов обраћајући се присутнима.

Поводом Дана ослобођења Краљева, Историјски архив данас приређује изложбу „Млеко и крв“, аутора Жељка Марковића, посвећену контроверзној личности новије српске историје Слободану Пенезићу Крцуну. На основу архивске грађе која се чува у Историјском архиву Ужице, изложба представља његов животни пут од рођења у Ужицу 1918. до погибије у удесу 1964. године.