фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима НОВЈ и совјетске Црвене армије, у парку Пљакин шанац, на скроман и пригодан начин, и уз поштовање епидемиолошких мера, Краљевчани су обележили 29. новембар, Дан ослобођења града од фашистичког окупатора.

Уз председника Скупштине града Ненада Марковића, помоћника градоначелника Николу Радевића и начелника Рашког округа Небојшу Симовића, овом приликом венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и предстсавници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“.

– Наша је дужност и обавеза да не заборавимо херојска дела и жртве наших храбрих руских и српских дедова који су пре тачно 76 година ослободили окупирано Краљево – поручио је овом приликом Никола Радевић, помоћник градоначелника Краљева.

Борба за ослобођење града на Ибру била је једна од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату и трајала је чак 45 дана – од 16. октобра до 29. новембра 1944. године. Тада су, током ноћи, јединице народноослободилачке војске и Црвене армије коначно прешле Ибар и ослободиле опустошени град.