дан#ослобођења#краљева#у#другом#светском#рату

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима НОВЈ и совјетске Црвене армије, у парку Пљакин шанац, као и низом пригодних манифестација, Краљевчани су данас обележили Дан ослобођења свога града од фашистичког окупатора и 75. годишњицу слободе.

Уз делегацију челника локалне самоуправе коју су предводили заменик градоначелника Вукман Ракочевић и начелник Рашког округа Небојша Симовић, венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења и организација, као и представници политичких партија.

– Наша је дужност и обавеза да не заборавимо херојска дела и жртве наших руских и српских дедова који су храбро проносили заставу слободе широм окупираних територија – рекао је поред осталог Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Краљева.

дан#ослобођења#краљева#у#другом#светском#рату

Борба за ослобођење Краљева била је једна од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату и трајала је чак 45 дана – од 16. октобра до 29. новембра 1944. године када су јединице народноослободилачке војске и Црвене армије коначно прешле Ибар и ослободиле опустошени град.

Поводом годишњице ослобођења, одржана је и Свечана академија „Ослободиоцима у част“, на којој су у уметничком делу програма учествовали глумци Краљевачког позоришта и ученици овдашње Музичке школе „Стеван Моркањац“.