фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Православним парастосом који су служили свештеници Епархије жичке и полагањем венаца и цвећа на хумке родољуба на Гробљу стрељаних октобра 1941., у Краљеву је на пригодан начин обележен 6. април – Дан цивилних инвалида рата.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Савез Удружења цивилних инвалида рата Србије меморијално обележава 6. април у знак сећања на дан када су пале прве цивилне жртве приликом немачког бомбардовања Београда 1941. године у необјављеном рату, као и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора широм земље, жртве страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву, као и на жртве НАТО агресије на СРЈ.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Венце у краљевачком Спомен-паку положили су представници локалне самоуправе и Војске Србије, као и делегације Удружења цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање и Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“.

– Не заборављамо невине цивилне жртве немилисрдног фашистичког терора за време Другог светског рата, као ни жртве НАТО бомбардовања, али и савезничког бомбардовања 1944. године. Овај дан обележавају бројна патриотска удружења – рекао је Милан Матијевић, председник Друштва „Јово Курсула“.