фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са аеродрома Лађевци код Краљева, у присуству команданта Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране генерал-мајора Душка Жарковића, војних званичника, представника локалних самоуправа Рашког и Моравичког округа и бројних гостију, прославили су данас дан своје бригаде – 28. новембар, као дан када је пре 69 година и основана ова ваздухопловна јединица.

Ова бригада настала је 2007. године интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле. Као дан бригаде обележава се 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук. Његов наследник је управо 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и уједно је и најстарија јединица у некадашњем РВ и ПВО.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– На данашњи дан бележимо највећу исправност борбене технике од формирања бригаде у овом облику, што је заслуга свих њених припадника – истакао је пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде обраћајући се присутнима. – У години пред нама очекује нас модернизација авиона „орао“, увођење у наоружање лаког вишенаменског хеликоптера „Х 145“ који је један од најсавременијих у својој класи, као и наставак започете преобуке на борбеном хеликоптеру „Ми-35“.

Поводом Дана бригаде, признањима и наградним одсуствима награђени су најбољи припадници ове јединице за своја изузетна достигнућа у обављању службе и задатака.