УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД КУКОВА КОД БЕБА ОДНЕДАВНО И У СЛУЖБИ ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ ДЕЦЕ ДОМА ЗДРАВЉА КРАЉЕВО

преглед#kukovа#kod#beba

У Служби за здравствену заштиту деце предшколског и школског узраста Дома здравља Краљево недавно је уведена потпуно нова процедура у раду, а то је ултразвучни преглед кукова код новорођенчади којим се прати развој кукова као и развојни поремећаји кука у раном узрасту.

Ултразвучни апарат Дом здравља Краљево добио је од Министарства здравља и он у потпуности испуњава све потребе за обављање овакве врсте прегледа.

преглед#kukovа#kod#beba

– Развој кука почиње у четвртом, а завршава у 18  месецу бебиног живота, . То значи да се беба рађа са незрелим куком и потребно је пратити развој. Скрининг је обавезан већ у првом месецу, али уколико се са навршена два до три месеца појави сумња на дисплазне промене, незрелост кука итд. одојче добија упут за преглед код дечјег хирурга. Наши педијатри су прошли додатну едукацију за рад на ултразвучном апарату, а огромну подршку имали смо од др Нинослава Беговића са Института за мајку и дете у Београду захваљујући коме смо ову причу „поставили на здраве ноге – рекла је др Наташа Миленковић,  начелница Службе за здравствену заштиту деце предшколског и школског узраста.

преглед#kukovа#kod#beba

Ултразвучни преглед кукова траје свега неколико минута, слика на апарату је јасна и штампани формат остаје у бебином кратону ради даљег праћења развоја кукова.

– Родитељи су врло задовољни јер је једним прегледом скраћен пут за преглед одојчади. У нашој служби, по рођењу бебе, могу да обаве и први преглед и вакцинацију, а сада и преглед кукова – додала је др Миленковић.

За сада су три педијатра завршила неопходну едукацију за ултразвучни преглед кукова, а због заинтересованости и других педијатара, очекује се да у наредном периоду тај број буде и већи.