АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: инфоКВпрес
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпрес

Иако је локална самоуправа још током прошле године расписала јавну набавку за изградњу нове жичаре на Гочу и обнову такозване скијашке инфраструктуре на надморској висини од око 900 метара, недалеко од хотела „Добре воде“, ове зиме тај посао ипак – неће бити окончан.

– Драгоцено време изгубљено је због поновљеног поступка јавне набавке. Коначно, изабран је извођач радова, то је конзорцијум у којем је краљевачка „Амига“ која има велико искуство у оваквим пословима. Извођач је у обавези и да изради комплетну пројектну документацију и вереујем да ће жичара бити постављена на пролеће, уз продужетак такозване мале стазе – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта у Краљеву.

Како сазнајемо, укупна вредност овог пројекта износи око 30 милиона динара од којих су по 15 милиона обезбедили Министарство трговине, туризма и телекомуникација и локална самоуправа. После изградње новог павиљона дечјег одмаралишта, саграђеног на месту некадашњих барака у којима су бројне генерације ђака, не само из Краљева већ и из градова широм Србије, током минуле четири деценије боравиле на школским зимовањима, летовањима и настави у природи, Краљевчани тако настављају да улажу у побољшање туристичке понуде на овој планини.

– Обнова садржаја за скијање и санкање по којима је Гоч некада била препознатљив свакако ће допринети и унапређењу услова за спровођење спортско-рекреативне и едукативне наставе – додаје Несторовић. – Морамо, међутим, размишљати и о летњим садржајима, јер Гоч располаже и таквим, засад неискоришћеним потенцијалом.


Ова питома планинска лепотица повише града на Ибру својевремено је располагала и са жичаром на великој и са ски лифтом на малој стази. Све то је, међутим, минуле деценије завршило као старо гвожђе и потом продато на лицитацији како би се по судским пресудама намирила дуговања према бившим радницима Смучарског клуба „Гоч“.