ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

Овогодишњи свршени основци биће у прилици да први пут у Машинско-техничкој школи „14. октобар“ у Краљеву упишу и трогодишњи образовни профил – модни кројач.

Отварање једног одељења са 30 ђака овог образовног профила свакако је уско повезано и са скорашњим отварањем турске фабрика текстила „Таип“ у Краљеву која би, према најавама, у периоду од пет година требало да запосли око 2.500 људи.

– На иницијативу локалне самоуправе ове године први пут уписујемо образовни профил модни кројач, подручје рада текстилство и кожарство, са елементима дуалног образовања. Један део школовања будућих модних кројача одвијаће се у школи, а део практичне наставе у партнерским текстилним компанијама како би свршене ученике овог образовног профила oспособили да се лакше укључе у производни процес – каже Зоран Андријанић, директор МТШ „14. октобар“.

Према његовим речима, по завршетку трогодишњег образовања модни кројач биће обучен да конструише и моделује одећу, изради кројну слику, ручно и машински кроји, израђује мушку, женски и дечју одећу, ради на аутоматима и специјалним машинама за шивење и вез.

– Ако све буде како се очекује и турски инвеститор крене са производњом како је најављено, очекујемо да у следећим генерацијама расте и интересовање ђака за овај профил – додао је директор Андријанић.