ОБУКА РАДНИКА - фото: инфоКВпресс
ОБУКА РАДНИКА – фото: инфоКВпресс

После катастрофалних приватизација некадашњих индистријских гиганата – „Магнохрома“ „Фабрике вагона“ и „Јасена“, као и бројних услужно-трговинских предузећа, које су у граду на Ибру буквално на улици оставиле око 20.000 радника, Краљевчани ове године очекују отварање две нове фабрике – немачке компаније „Леони и „турске фирме „Евротај“, које би, према најавама, у наредних пет година требало да запосле чак 7.500 људи!

Своју четврту и уједно највећу фабрику у Србији немачки „Леони“ гради на краљевачком Ратарском имању. Комплекс ове фабрике у којој ће се производити кабловски сетови за „Мерцедес“, простираће се на око 50.000 квадратних метара, а укупна вредност инвестиције је око 60 милиона евра. Према речима генералног директора Клеменса Сакса, планирано је да, у складу са уговором који компанија има са својим купцима, у краљевачкој фабрици до 2023. године буде запослено око 5.000 радника.

– Завршавамо прву зграду фабрике од 6.500 квадрата у којој ће бити запослено 150 радника. Први тест семплови аутомобилских каблова у погону нове фабрике биће произведени у фебруару, док почетак серијске производње очекујемо крајем 2019. и почетком 2020. године – рекао је Сакс приликом недавне посете Краљеву.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Компанија „Евротај“, чланица познате турске „ТАЈ групе“, своју фабрику у граду на Ибру у којој ће се производити конфекција од тексаса и других материјала и то, како је најављено, око седам милиона производа годишње, гради на локацији „Аутотранспорта“. Укупна површина фабрике износиће око 30.000 квадратних метара, планирано је да се по фазама у наредне четири године запосли 2.500 радника, а укупна вредност инвестиције је 35 милиона евра.

– После више од четири деценије Краљево ће добити две озбиљне, велике фабрике. За то велике заслуге припадају председнику Александру Вучићу за огромно професионално и лично ангажовање. Отварање производних погона страних компанија је, без икакве дилеме, од велике важности како би овај привредно девестирани град опет стао на своје ноге, а грађани имали сигурну будућност – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Надам се да ћемо отварањем великог броја нових радних места зауставити негативни тренд исељавања младих из нашег града и очекујем да ћемо постати место где ће људи долазити због посла.


Уз отварање две нове фабрике, у Краљеву је ове године планирана реконструкција Атлетског стадиона, изградња нове зграде Основне школе „Савети Сава“, наставак пројекта урбане регенерације старог радничког насеља у Доситејевој улици, као и завршетак нове зграде Завода за јавно здравље чија је изградња започета још 2011.

– Осим тога, као што је председник Вучић најавио, уз почетак изградње ауто пута од Прељине до Појата који ће спојити коридоре 10 и 11, очекујемо и да ће коначно бити успостављен и цивилни ваздушни саобраћај са Аеродрома „Морава“ у Лађевцима, што ће бити од великог значаја за привредни и економски развој и Краљева, али и околних градова и општина – нагласио је градоначелник Терзић.