донација#миломира#главчићаУколико све буде текло по плану, краљевачка Општа болница „Студеница“ за највише два месеца добиће нови, савремени ултразвучни апарат, марке „Тошиба“, још једну донацију Канађанина српског порекла Миломира Главчића вредну око 70.000 евра!

Уговор о овој веома вредној донацији данас су потписали др Зоран Мрвић, директор краљевачке Опште болнице и Миломирови заступници.

Да има огромно срце, веће него Канада чији је држављанин, добротвор српског порекла Миломир Главчић (91), родом из села Ковача подно Копаоника, доказао је небројано пута несебично помажући свој родни крај. Само за изградњу новог моста преко Ибра Главчић је Краљевчанима поклонио око милион евра, потом нешто више од пола милиона евра ОБ „Студеница“ за куповину магнетне резонанце, 247.500 за набавку најсавременијег скенера и сада 70.000 за ултразвук, док је 200.000 евра донирао за изградњу вртића на Берановцу. Са најновијом донацијом, Краљеву је до сада даровао око два милиона евра, од којих готово половину болници.

И управо је министар здравља др Златибор Лончар у понедељак отворио нови ЦТ кабинет у коме ће са радом почети нови скенер – апарат за компјутеризовану томографију који је Краљевчанима поклонио добротвор Главчић.

донација#миломира#главчића

– Велику захвалност дугујемо господину Главчићу и ово је добар пример како се успешно допуњавају донатори, држава и запослени у медицинској установи. Издвојили смо новац како би се опремио простор за скенер и обучили кадрови, јер ништа нам не значи ако би тај апарат стајао негде у подруму. Овај скенер је врхунског квалитета, емитује много мање зрачења, а једини је ове врсте у Србији – рекао је министар Лончар обилазећи ЦТ кабинет. – У овој установи постоје сви услови да пацијенти да добију максималну здравствену заштиту. На Одељењу дијагностике нови рендген апарат ће у функцији бити за две недеље, а мамограф са радом почиње 1. новембра. Уз то, отворићемо још осам нових радних места за четири лекара и четири медицинске сестре. Одговорно се понашамо, све за већу добробит пацијената.


Овом приликом министар Златибор Лончар обишао је и реновирана одељења у краљевачкој хирушкој болници.

– Држава је у реновирање одељења офтамологије, ортопедије и онкологије уложила око 50 милиона динара. Сада очекујем већи број операција катаракте, више операција на Ортопедији, као и да се преузме више онколошких пацијената, што аутоматски значи и краће листе чекања. У овој установи пацијенти из Краљева и околине ће бити збринути на једном месту, можда и боље него и у Београду – нагласио је министар Лончар.