tablica#stop#policija

Припадници Министарства унутрашњих послова – Управе саобраћајне полиције спровешће од сутра до 17. марта појачану контролу коришћења сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Ова међународна акција ће почети сутра у свих 29 држава које су чланице организације ТИСПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција), саопштио је МУП.

Припадници саобраћајне полиције ће спровести појачану контролу усмерену, пре свега, на санкционисање возача који не користе сигурносне појасеве, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и оним возачима који децу превозе на непрописан начин.

Према овом закону, велике казне прете онима који не превозе децу на адекватан начин, тј. у ауто-седиштима. Запрећене су казне од 100.000 до 120.000 динара, одузимање дозволе у трајању од најмање осам месеци, од 13 до 15 казнених поена, наравно у зависности од тежине прекршаја.

Закон јасно каже да у моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година. Дете ниже од 135 центиметара превози се везано у одговарајућем хомологованом безбедносном седишту, које је причвршћено за возило у складу са декларацијом произвођача возила, односно произвођача безбедносног седишта, осим у возилима за јавни превоз путника.