kraljevo-pasuljijada-10-24-09-2016

26. ПАСУЉИЈАДА – „СРЕБРНИ КАЗАН 2016“

Традиционална, 26. по реду, кулинарска манифестација и најстарије српско такмичење мајстора кухиње у припремању чорбастог пасуља “Сребрни казан”, у народу познатија као “Пасуљијада”, одржава се данас на Ибарском кеју у центру Краљева, окупивши више од 300 такмичара сврстаних у шездесетак екипа из готово свих крајева Србије, као и из иностранства.

kraljevo-pasuljijada-04-24-09-2016

У организацији локалне Туристичке организације, ово јединствено кулинарско такмичење пратили су бројни радозналци, гурмани и „дегустатори“. Неколико хиљада људи, што у месту, што у пролазу, током целог дана дефиловало је Ибарским кејом, од казана до казана, од трпезе до трпезе, а мирис пасуља, сувих ребараца и сланинице ширио се целим градом. Осим пасуља, на такмичарским штандовима било је и свакојаких ђаконија из националног јеловника, љуте „мученице“ и освежавајућих пића, па је шеталиште крај Ибра подсећало на велику кухињу са рестораном под отвореним небом.

kraljevo-pasuljijada-08-24-09-2016

– Колико кувара, толико и рецепата, а ја пасуљ обавезно кувам са шпеком, „бунцеком“, односно коленицом, и искључиво сувим поврћем – открива нам део својих кулинарских тајни Божидар Миодраговић, мастер-шеф и председник Удружења кувара из хрватског града Бјеловара. – Први пут сам на „Пасуљијади“ и препоручићу својим колегама да наредне године дођемо у што већем броју.

Уз наступе бројних фолклорних и певачких група, рецитатора, здравичара и фрулаша из целе Србије, овогодишња „Пасуљијада“ зачињена је и концертима на централном градском тргу. Тако су Краљевчани синоћ уживали у наступу Снежане Ђуришић, а вечерас на градском тргу моћиће да се забављају уз „Пинкову ди-џеј журку“.

kraljevo-pasuljijada-03-24-09-2016


ЗА КРАЈ – ДОРУЧАК КРАЈ ИБРА

У оквиру “Пасуљијаде”, одржано је и традиционално такмичење у припремању рибље чорбе под називом “Рибљи котлић”, а завесу на ову кулинарску манифестацију сутра ће спустити ревијално припремање гулаша, проје, качамака и других традиционалних ђаконија, симболично названо – Доручак крај Ибра.