фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Захтевајући потврду о функционалној исправности апарата за анестезију која је практично гаранција за њихову безбедну употребу прописану Законом, анестезиолози Опште болнице „Студеница“ у Краљеву данас су одбили да уђу у операциону салу јер не желе да ризикују ни своје, ни животе пацијената.

Према речима анестезиолога Рада Панића, они већ већ две године покушавају да добију оверену потврду овлашћеног сервисера о исправности, али да су од надлежних стизала само усмена уверавања да се сервиси редовно обављају и да су апарати исправни.

– Ово није био ни штрајк, ни обустава рада, већ смо тражили да нам се обезбеде законом прописани услови за рад. Само тако можемо да гарантујемо безбедност пацијената и запослених. Ризично је да се апарат укључи без сертификата јер он проводи кисеоник и ихалационе анестетике који су запаљив гасови, па су самим тим и операције ризичне – каже Панић, додајући да су он и колеге после два сата тихог протеста, верујући на реч директору ипак одлучили да уђу у операциону салу.

Директор ОБ „Студеница“ др Зоран Мрвић демантује наводе анестезиолога наводећи да су апарати у поступку сервисирања и да је нови сервис започео пре седам дана.

– Апарати су последњи пут комплетно сервисирани у октобру 2016. године што је у складу са прописима. Никакве законске рокове нисмо пробили, нити смо имали било каквих проблема са тим апаратима. После данашње опструкције рада која је трајала два сата, пет апарата је потпуно нормално функционисало – каже др Мрвић.

Анестезиолози, међутим, истичу да ће, уколико током сутрашњег дана, а најкасније у петак  не добију потврде о исправности апарата, одлучиће о својим даљим корацима, додајући да дневно обаве између 20 и 30 операција.