фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Немачка компанија „Леони“ која је до сада отворила производне погоне у Нишу, Прокупљу и Бољевцу, своју четврту, уједно и највећу фабрику у Србији, тренутно гради у Краљеву.

Ову локацију данас је са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем обишао Клеменс Сакс, генерални директор „Леонија“, како би се и лично уверио у динамику грађевинских радова.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Ово је значајан корак за цео регион. Добили смо велику подршку и Владе Србије и локалне самоуправе за изградњу наше фабрике у Краљеву која би у наредних неколико година требало да запосли око 5.000 радника – каже Клеменс Сакс, генерални директор компаније „Леони“. – Првих 13 радника је већ изабрано и они су започели обуку, а процес селекције се наставља. Према уговору са нашим купцима, први семплови, оносно прототипови у погону нове фабрике у Краљеву биће произведени почетком фебруара наредне године, док почетак серијске производње очекујемо крајем 2019. и почетком 2020. године.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Комплекс фабрике „Леони“ у Краљеву за производњу инсталација и каблова намењених аутомобилској индустрији простираће се на око 45.000 квадратних метара, а укупна вредност инвестиције познате немачке компаније износиће око 60 милиона евра.

– Запошљавање ће се одвијати по фазама, и до краја године биће запослено 150 радника. У складу са пројектом и уговором који имамо са купцем, наш план је да до 2023. године у краљевачкој фабрици дођемо до цифре од близу 5.000 запослених – нагласио је Сакс.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Овом приликом градоначелник Краљева др Предраг Терзић је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је истрајао у намери да пронађе озбиљног инвеститора који ће у граду на Ибру у наредних пар година запослити велики број људи.

– После више од четири деценије Краљево ће добити озбиљну, велику фабрику – рекао је Терзић. – Очекујем да ће ова фабрика бити завршена и пре задатих рокова и да ће велики број младих Краљевчана овде наћи запослење и остати у свом граду.