фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Колико год да сам фабрика до сада отворио, а цифре нећу да изговарам, осим оне једне – да ниједну нисам затворио, узбуђење које осећам тешко се речима може описати. Када стигне оваква фабрика, индустријски гигант попут „Кромберга и Шуберта“, са њом стиже и сасвим нова вера у себе, свој рад, сопствене могућности, и сопствену будућост. Морамо да отворимо још много фабрика како би створили услове да људи виде будућност у свом граду. Ту мислим и на Крушевац и на цео Расински округ, на Ћићевац, Варварин, Брус, Александровац и Трстеник. У том послу нико нас и ништа не може зауставити. Зато је сада свима јасно да две ствари не могу да се блокирају. Једна је време, а друга отварање фабрика у Србији.

Ово је данас у Крушевцу изјавио председник Србије Александар Вучић отварајући новоизграђењну фабрику за производњу ауто-каблова познате немачке компаније „Кромберг и Шуберт“.

– Убеђен сам да ћемо оправдати поверење ове компаније и да ће овдашњи људи жељни посла и изазова показати да је Србија најбоља дестинација за инвестиције. Наставићемо да отварамо фабрике и да запошљавамо људе, да уклањамо све препреке развоју и напретку, да мењамо лоше демографске податке. Љубав и бизнис не трпе катанце и баш због тога ми ћемо остати отворена земља без брава и реза за све који желе да у њу уложе и раде. Неће нам бити тешко да наставимо са подстицајима инвеститорима јер следимо логику да новац ствара новац  – додао је председник Вучић.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

У новој крушевачкој фабрици, која се простире на 23.000 квадратних метара, тренутно је запослено 565 радника, а уколико све буде текло по плану та цифра ће се до краја 2022. попети и на 2.500 запослених. А, ако се инвестиција покаже поизтивном у погледу ефикасности и трошкова, компанија намерава проширење капацитета и запошљавање чак 4.000 људи.

– Са великом надом могу да најавим још једну инвестицују „Кромберг и Шуберта“ у Србији и надам се да ће они у једном од четири града о којима се разговара инвестирати у још једну овакву фабрику.

Наш циљ је да незапосленост у Србији спустимо испод 10 одсто – нагласио је председник Србије Александар Вучић. – Пре краја године повећаћемо плате у јавном сектору, биће повећана и минимална цена рада. То су добре вести, а да би их било још више у годинама пред нама мораћемо да радимо још више и одговорније.

Укупна вредност инвестиције компаније „Кромберг и Шуберт“ у Крушевцу је 29 милиона евра. Влада Србије издвојила 9,5 милиона евра подстицајних средстава, док је локална самоуправа уступила 6,2 хектара земљишта и обезбедила све неопходне инфраструктурне прикључке.

Као породична фирма „Кромберг и Шуберт“ настала је 1906. године. У 45 својих фабрика широм света у којима производи каблове за аутомобилску индустрију, ова фирма тренутно запошљава више од 48.000 радника, а укупни приход који је остварила прошле године износио је 1,6 милијарди евра.


Пред капијом и у кругу фабрике председника Вучића јуче је дочекало неколико хиљада Крушевљана и њихових комшија из суседних општина.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Многи су се смајали, а многи нису веровали када смо пре неколико година почели разговоре са представницима фабрике „Кромберг и Шуберт“. Данас је овде запослено 565 људи, a биће их још више из целог Расинског округа. Пред нама ће бити тешких времена и спољних и унутрашњих притисака, зато је важно да останемо јединствени и чврсти, да сачувамо Србију, да народ буде богатији, да нам деца буду жива и здрава и да их имамо много више него данас –  поручио је окупљенима председник Вучић.

А, пригодној свечаности и пресецању врпце присуствовали су и амбасадрор Немачке у Србији Аксел Дитман, др Жељко Матијевић, председник групације „Кромберг и Шуберт“, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, челници суседних општина, као и бројни гости.