buvljak#na#kraljevackoj#pijaci

Без обзира да ли из навике или потребе, да ли због „убијања“ слободног времена или из чисте радозналости, одлазак на надалеко познати краљевачки бувљак недељом ујутро последњих година постао је нека врста популарног ритуала великог броја мештана града на Ибру, али и њихових комшија из суседних градова.

Тако је било и минуле недеље. Међу импровизованим тезгама, цирадама, шаторским крилима и налјонима, уз гласну музику, мирис роштиља и „марктеиншко“ надвикивање вештих трговаца, од раних јутарњих сати на овој „шареној“ пијаци ври као у кошници.

Уз богату понуду половне техничке робе, посуђа, постељине, завеса, козметике, делова за аутомобиле, старих играчака и грамофонских плоча, па чак и прехрамбених производа, на бувљаку се солидно очуване „левиске“ продају за стотинак динара, блузе и блузице за по 50, копије патика познатих произвођача спортске опреме од 10 до 15 евра, мушке кошуље од 100-400 динара, „маркирана“ гардероба од 200-500 динара, нове салонске ципеле у кутији за 500 динара…

– Највише се продаје јефтина гардероба. Код мене купују госпође и господа јер ми је сва роба из Немачке и Швајцарске. Ево, оригинал маркиране мушке мајице са крагном од 200 до 300 динара, а ове обичне од 50 до 100 – каже један од трговаца. – Ма, нема народ пара да се луксузира по бутицима, а овде по повољној цени можеш да се обучеш од главе до пете за мање од 1.000 динара.

Са суседне тезге чује се глас продавачице која нуди „све за по 50 динара“, оближња конкуренција жустро одговара са „четири блузе за 100 динара“, док је код колеге у току ценкање за стару, грамофонску плочу Боба Дилана.

– Не може за мање од 100 динара. Он ти је сад нобеловац, а и много воли Србе – убеђује трговац потенцијалног купца. – Ако хоћеш, уз плочу ћу да ти додам и два Загорова стрипа…

buvljak#na#kraljevackoj#pijaci

Гомила гардеробе, од жакета до купаћих костима, на једном импровизованом „штанду“ привукла је велики број муштерија.

– Зашто нешто да плаћам десет пута скупље, када и овде може да се пробере сасвим солидна одећа и обућа?! Прошле недеље сам пазарио пет мајици одличног квалитета за 800 динара и миран сам и ово и наредно лето – објашњава нам један средовечни господин из Краљева.

Неколико стотина редовних трговаца на бувљој пијаци у Краљеву, међутим, забринуто је до када ће на овај начин моћи да обављају своју делатност.

– Прича се да ће управа пијаце овај део да затвори и да ћемо морати да плаћамо тезге у наткривеном делу. Онда ништа више неће бити исто, ни понуда, ни цене – кажу трговци. – У европским гадовима бувље пијаце су део националног фолклора, а ови наши опет измишљају топлу воду.


Амбијент краљевачког недељног бувљака употпуњује и понуда свакаквих дрангулија и „транге-франге“ робе којој често ни продавци не знају праву намену. На таквим тезгама уобичајено је пијачно „надмудривање“.

– Па, ово ти није дигиталан сат, већ стари мерач за притисак – загледајући апарат каже муштерија, док трговац још спремније одговра – Па, куме зато и кошта 20 динара, за те паре притисак сигурно неће да ти скочи.