фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На привременом полигону „Пештер“, на истоименој висоравни, данас су припадници Војске Србије извели здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем – „Садејство 2020“, демонстрирајући своју снагу, високу обученост и опремљеност по највишим војним стандардима.

У присуству председника Александра Вучића, врховног команданта ВС, министра одбране Александар Вулина, начелник Генералштаба генерала Милана Мојсиловића, високих војних и цивилних званица, као и гостију из земље и иностранства, у овој спектакуларној вежби учествовало је око 2.800 припадника оружаних снага Војске Србије, 150 борбених, неборбених возила и система и 40 разних ваздухоплова. 

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Под командом бригадног генерала Жељка Билића, кроз неколико делова вежбе приказано је остваривање превласти у ваздушном простору, извиђање уз помоћ дронова, употреба ловачке авијације на бојишту, ватрена припрема напада на земљу, авионска заштита упаду копнене војске у непријатељску силу, као и десант из авиона и хеликоптера. Био је то атрактиван приказ најсавременије технике и наоружања, демонстрација обучености команди и јединица у решавању борбених задатака, са акцентом на ваздухопловној подршци копнене војске.

Како је и најављено, јавност је била у прилици да на делу види борбене беспилотне летелице недавно набављене у Кини, као и дејство модернизованих средстава војне технике. Уз демонстрацију моћи ракетног система ПВО „Панцир С1“, авиони „миг 29“ дејствовавали су ракетама ваздух-земља, приказавши могућности и у одбрани ваздушног простора, такозване „убице тенкова“ борбени хеликоптери Ми-35 први пут су гађали ракетама „атака“ и топовима калибра 23 мм, а навођеним и ненавођеним пројектилима и авиони „орао“ и „супергалеб Г4“, као и хеликоптери из састава наших ваздухопловних јединица.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Снагу је демонстрирао и хибридни артиљеријско-ракетни систем „Пасарс“, као и модернизовани и унапређени тенк М-84. Припадници 63. падобранске бригаде извели су десант из авиона Ан-26 и хеликоптера Ми-17, као и из транспортног авиона Ан-26м, од којег је присутнима застао дах, док су припадници 72. бригаде за специјалне операције приказали своју спремност у борби, овог пута против замишљеног непријатеља. 

Нису изостали ни одлично обучени припадници, ни најсавременија борбена техника копнене војске – самоходна хаубица „нора“, систем „Поло“, возила „лазар 3“ и „милош“, пешадијска борбена возила, модернизована борбена оклопна возила, дигитализовани системи „Морава“, „Огањ“…

Вежба на Пештерској висоравни је, по општој оцени, успешно реализована кроз предвиђене активности, што је на крају потврдио и врховни командант честитајући учесницима на обављеном задатку.

– Војници, официри – врло добро! – поручио је председник Вучић.

Уследио је громогласан одговор учесника вежбе: Служимо Србији!

фото: инфоКВпрес