вв 01

ВОЈСКА СПРЕМНА ЗА СВЕ ЗАДАТКЕ

Војска Србије је спремна да успешно обавља све задатке у оквиру све три мисије што је ова вежба какву одавно нисмо имали и показала. Видели смо да заједно изванредно дејствују пешадија, артиљерија и авијација и моја оцена је да је вежба реализована на високом нивоу.

Овако је данашњу војну вежбу на Пештеру оценио Томислав Николић, председник Републике Србије, честитајући учесницима на успешно обављеном задатку.

Двострана тактичка вежба „Извођење нападне операције“ на привременом полигону „Пештер“, на истоименој висоравни недалеко од Сјенице, изведена је у оквиру велике командно-тактичке војне вежбе „Морава 2016“ која се од 23. маја до 6. јуна одржава на неколико различитих локација широм Србије.

– Дуже од десет дана на терену имамо целокупан Генерлаштаб, све команде и све родове војске, и мислим да је ова вежба доказала како у садејству више родова може да се одбрани од непријатеља, а овде се конкретно радилио о терористичкој групи. Увежбавамо и дејствовање приликом елементарних непогода и евентуалног напада на Србију из два правца. Ово је прави начин да команданти и командири провере да ли су војници усвојили оно што су им предавали, јер рат се не води компјутерима већ на терену. Зато је ово одлична провера за сваког војника – додао је председник Николић.

Вежби на падинама пештерске висоравни у којој су учествовали припадници Четврте бригаде Копнене војске (КоВ), као и део припадника Друге бригаде КоВ, Мешовите артиљеријске бригаде, Специјалне бригаде и 98. и 204. ваздуховловне бригаде, а чији је циљ провера способности команди за планирање и командовање у операцијама, као и провера обучености за брзо реаговање, осим председника Србије присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, командант КоВ генерал-потпуковник Милосав Симовић, челници локалних самоуправа и бројни гости.

Током извођења ове вежбе коришћени су тенкови, борбена возила пешадије, хаубице, минобацачи, самоходна лансирна оруђа, авиони, хеликоптери, беспилотна летилица као и друго наоружање које користе пешадијске јединице.

Вежба је, по општој оцени, успешно реализована кроз активности извиђање непријатеља из ваздуха, наилазак извиђачких патрола на борбно осигурање непријатеља, поседање линије блокаде, ваздухопловна ватрена подршка напада, извођење напада, увођење резерве у напад, као и затварање праваца извлачења непријатеља.

– Војници, официри – врло добро! – поручио је председник Николић учесницима вежбе који су му громогласно одговорили: Служимо Србији!

 

„МОРАВА 2016“

 

ВЕЖБА „Морава 2016“ највећа је вежба од настанка Војске Србије у којој учествују различите јединице, од тактичког до стратегијско-оперативног нивоа. Током вишедневних активности на земљи, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима, проверавају се способности снага ВС да планирају и воде операције одговора на кризу у условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији.