фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

После четири дана око 150 мештана поморавског села Сирча, који су од понедељка ујутро због срушеног моста у бујичној поплави практично били одсечени од света, коначно ће моћи безбедно да пређу преко Сирчанско-Трговишке реке.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске Србије (КоВ) данас су на локалном путу ка Сирчанској бањи преко ове реке поставили лансирни мост и тако омогућили несметану комуникацију овдашњим мештанима са центром села.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Војска Србије има развијене снаге и капацитете за све три додељене мисије. И управо смо у Сирчи, у оквиру треће мисије, успешно реализовали задатак отклањања последица елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће. Припадници инжињеријске јединице су, на захтев Градског штаба за ванредне ситуације и наређења претпостављене команде, поставили лансирни мост – каже бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Друге бригаде КоВ.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, на овај начин потврђена је спрега војске и народа, као и спремност наших војника да помогну локалном становништву приликом елементарних непогода.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Постављањем овог моста стекли су се услови да се може ангажовати теретна механизација за изношење свега оно што су бујични водотокови нанели у сеоска домаћинства. Ми ћемо у наредном периоду свакако ангажовати и део својих капацитета у људству да помогнемо у отклањању последица поплаве – додао је Кузмановић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз захвалност припадницима Друге бригаде КоВ, заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић нагласио је овом приликом да је у краљевачком крају бујица порушила или оштетила укупно 23 локалних и приступних мостова.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Краљево је највише страдало у овој елементарној непогоди и драгоцена нам је помоћ из свих расположивих ресурса – рекао је Ракочевић. – У сарадњи са градским и државним стручним и инжењерским службама видећемо на којим је још локацијама неопходна, али и изводљива, ова врста интервенције.