фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У Ковид болници тренутно је хоспитализовано 98 пацијената, шесторо више него претходног дана. Све су то болесници са тешком и веома тешком клиничком сликом. На Одењењу интензивне неге збринуто је 14 пацијената, од којих је двоје на респиратору, а остали су на појачаној, али неинванзивној терапији. Током минулих 24 сата двоје пацијената је преминуло.

Ово је изјавио др Милан Парезановић, начелник Инфективног одељења и помоћник директора за интернистички сектор ОБ „Студеница“ у Краљеву, рапортирајући медијима тренутно стање у Ковид болници.

Др Милан ПАРЕЗАНОВИЋ - фото: инфоКВпрес
Др Милан ПАРЕЗАНОВИЋ – фото: инфоКВпрес

– Наши капацитети су све пунији. Имамо још 30 постеља на располагању, али да не бисмо преоптеретили кисеоничке резерве чија је потрошња четири пута већа него у уобичајеним условима, договорено је да уз најтеже ковид болеснике наредних дана обављамо премештај по још петоро болесника у Крушевац – нагласио је др Парезановић, додајући да је тренутно ван строја 21 медицински радник, од чега је 14 оболело, а седморо у изолацији.

Према његовим речима, иако благи пад броја новозаражених охрабрује, притисак на болницу и лекаре је и даље велики.

–  Имамо велики број пријама, током минуле седмице од 15 до 20 дневно, и око 200 прегледа у ковид амбулатни где дежура пет лекарских екипа. Приморани смо и да отпуштамо недовоњно излечене болеснике који могу да наставе лечење у изолацији у кућним условима. Преморени смо, али не од рада јер знамо да морамо да радимо, већ од немоћи у појединим случајевима и свакодневне смрти.