фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У организацији краљевачке локалне самоуправе, овдашње Школске управе и Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, минулог викенда у Образовно-истраживачком центру „Добре воде“ на планини Гоч, одржан је семинар за ученике седмог и осмог разреда, талентованих за биологију и хемију – „Од молекула до екосиСТЕМа“ и „Све ми боје лепо стоје“.

Обе секције за циљ су имале промоцију интердисциплинарности, односно СТЕМ образовања, као и подизање интересовања талентованих ученика за науку у изградњи друштва заснованог на знању и гајењу здравих стилова живота.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На свечаном отварању, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да Србија у области образовања, према процени Европскe комисијe, бележи одличан напредак будући да је реализовано 95 одсто свега што је планирано стратегијом образовања, у односу на 26 одсто пре две године. 

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– У наредне две године широм Србије биће основани истраживачки центри попут „Петнице“ и „Тршића“ како би се што више деце приближило науци. Уз центар за геонауку у Белој Цркви, у плану су центри за обновљиве изворе енергије у Ваљеву, роботику у Трстенику, еколошке науке у Београду, и на Гочу за природне науке – рекао је министар Шарчевић.

Овогодишњи семинар на Гочу окупио је 35 ученика талентованих за биологоју и 30 ђака талентованих за хемију из Београда, Зајечара, Зрењанина, Крагујеваца, Краљева, Новог Сада, Крушевца и Пожаревца.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Овај истраживачки центар ће омогућити деци из Краљева и околине, али и ученицима из других места у Србији, да попуне наше смештајне капацитете на Гочу и да им ова планина остане у најлепшем сећању. Такође, успећемо да анимирамо добре предаваче из Краљева, али и са Природно-математичког факултета у Крагујевцу и других релевантних институција да дођу на Гоч и да га промовишу – каже др Предраг Терзић. градоначелник Краљева. – Чињеница да је ресорни министар већ два пута посетио Гоч у кратком периоду значи позивницу за све младе људе и за све предаваче да дођу на наш камп.