фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Као што смо већ писали, многе генерације дечака и девојчица у насељу Моша Пијаде (НМП) расле су уз свог љубимца – пса Жућа. Пса, које је све разумео, и кога су сви разумели. Када је недавно угинуо покренута је акција да се прикупи новац за подизање спомен плоче, као знак захвалности за све његове дане и године које је провео у насељу. Одлучено – учињено.

Спомен плоча са Жућиним ликом је постављена је у насељу, многи медији, електронски и штампани објавили су ову вест. Али, увек се нађу они којима све смета, или се можда плаше да је смрт прелазна. Након пријава које је добила, градска Комунална инспекција донела је решење о уклањању постављене плоче, због, како у образложењу пише, незаконитог заузимању јавне површине. Закон је изричит, и морао је бити испоштован.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

За кратко време по сазнању да мора да се уклони спомен – плоча друштвене мреже почеле су да „горе“. Било је разних коментара, током вечери потписивана је петиција, прикупљено је више од петсто потписа у знак подршке да спомен – плоча остане у насељу. Сутрадан, на предлог градоначелника и групе грађана из НМП, у Градској управи одржан је састанак, на коме је на обострано задовољство договорено да се у догледно време пронађе адекватно место у насељу где ће бити постављена Жућина плоча и локација на којој ће бити урађен мурал са његовим ликом.

Вредне руке младих уметника данас су на једној од зграда у насељу Моше Пијаде, урадиле мурал са ликом пса Жућа. И поред свега, Жућо – пас црне длаке, и на овај начин остаје вечно да живи у свом НМП!