фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Два месеца је прошло откако је градоначелник Краљева др Предраг Терзић изразио спремност овдашње локакалне самоуправе да учествује у трошковима за изградњу приступних саобраћајница и пратеће инфраструктуре, као и за доградњу полетно-слетне писте како би цивилни аеродром „Морава“ у оближњим Лађевцима после вишегодишњег таворења коначно прорадио, али се ствари ипак нису помериле са мртве тачке.

Први човек града на Ибру тада је на ванредној прес конференцији позвао председника Републике Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да дођу у Краљево и конкретно кажу шта је потребно да се у Лађевцима успостави и цивилни ваздушни саобраћај.

– Никакву повратну инфорамцију, међутим, нисмо добили, али и даље инсистирамо да се „Морава“ коначно стави у функцију. Отварање овог цивилног аеродрома је у великом интересу и Краљева, али и околних градова и општина – каже градоначелник Терзић.

Званична иницијатива за промену статуса војног аеродрома у Лађевцима у цивилни, покренута је још 2001. године. Радови на конверзији започети су 2008. и до сада су изграђени нови контролни торањ, модерна пристанишна зграда и други пратећи објекти. Од тога се, међутим, није много одмакло, па на капији цивилног дела аеродрома на средокраћи између Краљева, Чачка и Крагујевца већ годинама стоји – катанац.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Ми хоћемо да туристи из свих крајева света долазе у наш крај, да посећују Врњачку Бању, Гоч, Копаоник, да виде манастире Жичу и Студеницу, средњовековни Маглич – нагласио је Терзић. – Желимо да олакшамо извоз наше ракије, наших шљива, јабука и малина у иностранство, да омогућимо фабрикама које ће ускоро бити отворене у Краљеву после деценија економске стагнације да своју робу извозе преко аеродрома „Морава“. Знамо шта нам је интерес, не одустајемо од намере, али се мало питамо. Коначна одлука је на држави.


За цивилну ваздушну пловидбу аеродром у Лађевцима до сада је искоришћен само неколико пута. Превозећи бизнисмене из Белгије, 2003. године на писту је слетео турбомлазни авион „цесна 550“, потом су, 2012. на аеродром у Лађевцима слетели тадашњи председник Републике Србије Борис Тадић и амбасадор Турске Али Риза Чолак. По завршетку Дејвис куп меча Србија-Хрватска 2015. Новак Ђоковић је са овог аеродрома приватним авионом одлетео за Мајами, а лане је обављено и пар такозваних медицинских летова.