Милутин Јовичић Мишутка - фото: инфоКВпрес
Милутин Јовичић Мишутка – фото: инфоКВпрес

После пуне 64 године проведене као добошар у Ватрогасном оркестру „27. септембар“, Краљевчанин Милутин Јовичић Мишутка (76) свој инструмент недавно је предао млађем колеги.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Популарни Мишутка, како Јовичића од миља зову старији, али и млађи Краљевчани, у овдашњем Ватрогасном оркестру добош је задужио још давне 1955. године када га је као дванаестогодишњака тадашњи капелник Павле Шкуренко одредио да замени добошара Љубишу Петровића који је отишао на даље школовање.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Без доброг добошара нема ни доброг оркестра, то ће вам свако рећи ко се бар мало разуме у музику. Чини се да је свирати добош једноставно и лако али, верујте, није, јер добар и прецизан ритам је веома значајан за остале инструменте у оркестру – прича Милутин Јовичић Мишутка.

Присећајући се бројних успомена и незаборавног времена проведеног у Ватрогасном оркестру, Мишутка каже да је наступао приликом обележавања бројних важних историјских датума, музичким позоришним програмима, концертима и приредбама и у Краљеву и широм Србије, а својевремено и бивше Југославије. Ту су и успешни наступи на  Сабору у Гучи на којем је Ватрогасни оркестар „27. септембар“ оствариовао запажене пласмане.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Имао сам ту част и привилегију да као члан свакако реномираног оркестра будем ангажован и на снимању филмова „Црвена земља“ Торија Јанковића у којем је сјајну ролу остварио легендарни Љубиша Самарџић, „Балканска правила“ Дарка Бајића, „Оркестар једне младости“ Светислава Павловића, „Лепа села лепо горе“ Срђана Драгојевића. Наравно, ту је и учествовање у култној телевизијској серији Радоша Бајића „Село гори, а баба се чешља“, на шта сам посебно поносан – каже Мишутка.

Становници Краљева памтиће свог Мишутку и као иницијатора традиционалне „Првомајске будилице“, на којој ће, како каже, и даље учествовати.

фото: инфоКВпрес
ПОРОДИЧНА ТРАДИЦИЈА – фото: инфоКВпрес

– Заправо ја нисам отишао из оркестра већ сам само добош предао млађем колеги. Све док будем могао и док ме здравље буде служило, и даље ћу учествовати на „Првомајској будилици“ и у обележавању 27. септембра, Дана ватрогасаца, по којем је и овај наш оркестар добио име – додаје Мишутка који је својевремено у оркестру обављао и дужност капелника. – Поносан сам и на то што су у оркестру активни музичари мој син Сретен и унук Димитрије, студент Музичке академије у Новом Саду. Ето, и преко њих ћу и даље бити део онога чему сам посветио свој живот.


фото: инфоКВпрес
ПРВОМАЈСКА БУДИЛИЦА – фото: инфоКВпрес

Негујући вишедеценијску традицију, ватрогасни оркестар „27. септембар“ сваког 1. маја у раним јутарњим сатима прошета краљевачким улицама свирајући својим уснулим суграђанима такозвану првомајску „будилицу“. Један од покретача ове лепе манифестације је управо Јовичић, а ватрогасној поворци у јутарњем дефилеу по правилу се прикључе углавном старији Краљевчани.