kzs - dz

Обележавајући Међународни месец борбе против рака дојке Дом здравља Краљево и Општа болница „ Студеница“ организовали су данас конференцију за медије.

Међународни месец борбе против рака дојке обележава у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.  То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.

О овом проблему данас су говорили, мсц.др Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево, др Звонимир Веселиновић, начелник Службе опште хирургије, др Верица Ђукић, епидемиолог у ЗЈЗ Краљево и др Марица Башић,председница Друштва за борбу против рака „Краљица Јелена Анжујска“.