фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

У присуству представника Војске Србије и Министарства одбране, краљевачке локалне самоуправе, страних војних изасланика у Србији и ђака овдашњих средњих школа, на полигону „Берановац“ данас је одржан „Дан високих званица“ у оквиру тродневног Међународног такмичења војних возача.

Овом приликом најпре је одржан тактичко-технички збор моторних возила и средстава за обуку, тренажера и симултора, а потом приказ савладавања теренске стазе теретним возилом „ФАП 2026“ и демонстрација савладавања полигона са препрекама.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Другог такмичарског дана, гости су јуче били у прилици да се увере у вештине по две поставе оружаних снага Војске Србије, Руске федерације и Аустрије и по једне екипе из Мађарске и Босне и Херцеговине које су теренским „ленд роверима“, са погоном на сва четири точка и редукованим преносом, имале задатак да у што краћем временском року савладају захтевну теренску стазу са препрекама.

– Први пут смо носиоци Међународног такмичења војних возача моторних возила. Поставили смо циљ да унапредимо сарадњу наше земље са оружаним снагама страних држава у области безбедности саобраћаја и војног транспорта, а ово је била и прилика да разменимо искуства у обуци војних возача. Наравно, имамо одличне услове да нашим гостима и такмичарима представимо капацитете ВС за обуку – каже генерал потпуковиник Ђокица Петровић, командант Команде за обуку ВС.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Иако није желео да говори о оствареним резултатима пошто ће укупан пласман посада бити познат током сутрашњег дана, генерал потпуковник Петровић је изразио задовољство обученошћу припадника ВС и у савлађивању полигонских препрека и за вожњу у тешким теренским условима.

– На полигону Берановац се обучавају и наши припадници за учешће у мултинационалним операцијама и мисијама и резултати које постижу су на високом нивоу. Осим војске, овај полигон користе и друге друштвене структуре, што је свакако и прилика да развијамо и унапређујемо капацитете – нагласио је командант Команде за обуку ВС. – Гости из других држава су задовољни, претпостављам да сви очекују да победе у генералном пласману, али је важно да немају замерке на оно што смо им понудили и на сам програм такмичења.


Генерал потпуковник Ђокица Петровић - фото: инфоКВпресс
Генерал потпуковник Ђокица Петровић – фото: инфоКВпресс

На аутодрому „Берановац“ су многи на простору бивше државе, а и после тога, стекли стручну квалификацију возача и као институција овдашња јединица је веома цењена у оспособљавању возача свих категорија. Војска Србије улаже напоре да „Берановцу“ вратимо некадашњи сјај и мислим да ћемо у томе успети, јер кроз оспособљавање цивилних структура у прилици смо да приходујемо и да сопственим средствима унапређујемо инфраструктуру – истакао је генерал потпуковник Ђокица Петровић