ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

Главни узрочници саобраћајних удеса су неконтролисана брзина, вожња под дејством алкохола, а невезивање појаса повећава број страдалих и повређених. Статистике говоре да је Србија од 2014. преполовила број погинулих у саобраћају са око хиљаду на 600.

Акцијама Агенције за безбедност саобраћаја и АМСС смањен је број погинулих у транзитном саобраћају за чак 10 одсто. Од тада разним мерама сви укључени у безбедност саобраћаја покушавају да још више смање број жртава.

На путевима Србије почетком 90-их било и 2.000 жртава, да би се тај број сада смањио на око 600 годишње, али још једном поновио да се све ради и радиће се на томе да та бројка пада и да има све мање погинулих и повређених у тим несрећама.

МУП Републике Србије ради све у својој надлежности у том правцу, напомињући да су пооштрене контоле алкотестом, да се ради на смањењу брзине у чему је новина и мерење просечне брзине на ауто-путевима, а да се напори улажу и на обавезно везивање појасева, како напред тако и путника у возилима који седе на задњим седиштима.

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је изнела податак да годишње на путевима широм света погине око 1,5 милион људи, да се сваких шест секунди деси једна саобраћајна незгода, на сваких два минута живот изгубе три особе, на четири једно дете…

Упозорила је да су последице за породице, пријатеље… жртава саобраћајних несрећа трајне и указала да је потребно да сви, институције и појединци, учесници у саобраћају дају свој допринос како би се безбедност повећала.

Милошевићева је навела да јесте мањи број жртава али да се све ради на томе да их буде што мање и навела да је број погинулих ове године око 520.

Истакла је да је број жртава мопедиста смањен за 17 одсто, бициклиста 20 одсто, а аутобусима за 71 одсто, младих за девет и пешака за три, али и истакла да ће и даље радити на томе да се све те црне статистике смање.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев је назначио да је саобраћај повезао свет, допринео развоју друштва али и навео да то носи и много одговорности како би се оно што са собом носи негативно свеле на најмању могућу меру.

Ђурђев, који је изгубио оца у саобраћајној несрећи кад је био дете, такође је упозорио на одговорност свих, појединаца, надлежних органа, институција, друштва и истакао шта све могу да ураде како би се те црне бројке свеле на најмању могућу меру.

Говорећи о томе шта у АМСС предузимају у том правцу, најавио је и почетак акције, од понедељка 20. новембра, прегледа техничке исправности возила уз поруку да је само технички исправно возило безбедно возило.